Muistat paremmin kun kirjoitat käsin
Käsinkirjoittaminen auttaa muistamaan paremmin kertoo aivotutkija Minna Huotilainen kertoo. Kun teet muistiinpanoja käsin joudut samalla prosessoimaan kirjoittamaasi asiaa.
Esimerkiksi luennolla et millään ehdi kirjoittamaan kaikkea, joten kuultua pitää tiivistää. Käsinkirjoittamista ja koneella kirjoittamista on vertailtu ja havaittu että luentomuistiinpanojen tekeminen käsin vihkoon on aktiivista miettimistä samalla.
Samoilla linjoilla on aivotutkija Mona Moisala. Hän sanoo käsinkirjoittamisen olevan kehon ja aivojen yhteispeliä, vähän kuin lapset oppivat parhaiten kokeilemalla. Kirjailija Laila Hirvisaari pohtii jopa sanontaa muistiin kirjaaminen. Hänen kokemuksensa on, että hän kirjoittaa vihko tolkulla muistiinpanoja kirjojaan varten, mutta ei välttämättä tutki niitä. Asiat jäävät siis paremmin mieleen muistiin kirjoittamalla.
Kirjoittaminen on pysähtymistä
Me Talliarki-tiimissä koemme että kalenterin täyttäminen ja suunnittelu on myös pysähtymistä. Otat pienen hetken arjen ruljanssista itsellesi ja tsekaat missä mennään.
Tätä mieltä on myös Bullet Journal menetelmän keksijä Ryder Carroll. Bujo voi olla monelle tuttu söpöistä itse kuvitetuista kalenterin sivuista ja monenlaisista listauksista. Bullet Journalin lähtökohtana on kuitenkin ollut oma ajanhallinta. Se miten visuaalisesti sitä kukakin tekee on itse valittavissa.
Saimme myös aivan ihanan asiakaspalautteen tähän liittyen. Kalenterimme käyttäjä koki, että käsinkirjoittaminen auttaa häntä pysähtymään hetkeksi asioiden äärelle. Kirjoittaminen auttaa hahmottamaan kokonaisuutta ja sitä missä mennään ja mitä pitää muistaa.
Milloin olet viimeksi kirjoittanut käsin?
Milloin sinä olet viimeksi kirjoittanut käsin? Kokeile. Sanotaan että uuden tavan oppimiseen, sisään ajamiseen menee 21 päivää. Aloitetaanko uusi vuosi uudella kalenterilla?