Osa 1 – Ratsastajan kehon hahmottaminen
Tiedostatko missä asennossa kehosi on ratsastuksen aikana?
– Ratsastajana kehittyminen on sitä, että havainnoi omaa istuntaa ja sen kautta pystyy tunnistamaan hevosen liikkeitä paremmin, summailee Petsalo.
– Lajin haaste on, että opettajien ja valmentajien pitäisi pystyä havainnollistamaan tunnetta. Mitä oikea asento tuntuu, hän jatkaa. Mistä ratsastaja tietää, mikä on oikea asento? Mikä on oikea asento, jos ei ikinä ole päässyt istumaan oikeassa asennossa, kokemaan sitä?
– Koska jokainen ratsastaja on rakenteeltaan erilainen, niin silloin välttämättä ei päde, mitä piirroksessa ratsastusasennosta sanotaan, Petsalo sanoo.
– Istunta tulisi rakentaa jokaisen oman anatomian pohjalta. Silloin istunnasta olisi mahdollista tulla rennon jäntevä, jottei ratsastaja joutuisi vääntämään istuntaansa väkisin johonkin siihen sopimattomaan asentoon, hän jatkaa.
Ratsastajan tulisikin pystyä käyttämään kehoaan taloudellisesti, jotta sinne ei tulisi turhia lihasjännitystä pelkästään asennon ylläpitämisestä.
– Kun ratsastaja pystyy pitämään itsensä rentona, se auttaa myös hevosta liikkumaan isommin ja vapautuneemmin, muistuttaa myös Miia Numminen.
Petsalo tähdentää myös, että ratsastajan istunta on lähtökohtana myös hevosen symmetriaerojen havainnoinnissa ja korjaamisessa.
– Kun ratsastaja hahmottaa omaa kehoaan ja hahmottaa oman kehonsa epäsymmetrioita ja tiedostaa ne, silloin hän voi alkaa tuntemaan hevosen epäsymmetrioista välittyviä viestejä. Tämän jälkeen päästään lopulta pienillä avuilla viestimään hevoselle, jotta saadaan hevosen epäsymmetrioita korjattua, hän avaa istunnan merkitystä.
Ratsastusmäärällä ja oheisliikunnalla suuri merkitys
– Työssä huomaa eritoten sen, että kun esimerkiksi leirillä ratsastusmäärä on suurempi, niin kehitys on yhtäkkiä huimaa. Harjoittelun määrä vaikuttaa hyvin paljon kehon hallintaan, muistuttaa Petsalo.
Kerran viikossa ratsastavalla ei ole siis välttämättä riittävästi aikaa korjata istuntaansa. Silloin olisi hyvä satsata hetkellisesti enemmän, jotta saadaan korjattua jotain tiettyä istunnan haastetta. Merkityksellistä olisi myös ottaa ratsastuksen lisäksi säännöllinen oheisharjoittelu rutiiniksi.
– Ratsastus on lajina sellainen, että alussa tulee suuria oppimisharppauksia, mutta mitä syvemmälle lajiin pääsee sitä hienovaraisempaa ja haastavampaa uuden oppiminen on, muistuttaa Petsalo.
Hyvä opettaja ja valmentaja pitää, tasosta huolimatta, istuntaan keskittyviä harjoitteita koko ajan ratsastustunneilla mukana.
Varusteilla ja hevosen koulutustasolla on merkitystä
Petsalo muistuttaa myös, että hevosen koulutustaso ja varusteet vaikuttavat paljon siihen voiko ratsastaja edes päästä oikeaan istunta-asentoon. Satulalla on suuri merkitys ratsastajan asentoon. Satulat voivat myös ohjata voimakkaasti ratsastajan tiettyyn asentoon. Satulan valinnassa kannattaa siis käyttää aikaa ja vaivaa, sekä osaavaa ammattilaista.
– Usein näkee liian leveitä satuloita ratsastajilla, jolloin lantion asentoa on mahdotonta saada hyväksi ilman, että keho jännittyy korjauksesta, kertoo Petsalo.
Miten muuttaa vanhoja tapoja?
Uuden oppimisen haasteena on aina se, että aluksi olisi opittava pois vanhasta tavasta.
– Haasteena on se, että jos on jo opittu jokin tapa, joka ei olekaan oikea, siitä pois oppiminen on todella pitkä ja hikinen tie. Se vaatii tiedostamista, pohtii Petsalo.
–Se vaatii oman kehon hahmottamista ja tarkkaa opettajan tai valmentajan silmää, hän vielä lisää. Kun ratsastaja istuu oikein, se näkyy suoraan hevosen tavassa liikkua ja kantaa itseään.
Istunnan korjaaminen kannattaa pilkkoa sopivan kokoisiin palasiin:
HAHMOTTAMINEN – Aluksi on hyvä hahmottaa oma lähtötilanne ja opetella tunnistamaan oman kehon asentoja, kehittää siis asentotuntoaan. Tunnistaa haasteet.
MUUT TEKIJÄT – Huomioi myös hevosen symmetriaan vaikuttavat tekijät. Tarkastele myös varusteita, esimerkiksi onko satula sinulle ja hevosellesi sekä lajiin sopiva.
RATKAISUVAIHTOEHDOT – Vasta sitten kannattaa miettiä vaihtoehtoja oman istunnan kehittämiseksi.
Alkuun oikea asento saattaa tuntuu hyvinkin oudolta ja hankalalta ylläpitää. Uuden asennon oppiakseen oikeanlaisia toistoja täytyy tulla valtavasti. Asennon korjausta on hyvä tukea oheisharjoittelulla ja tämän takia on ensiarvoisen tärkeää, että ratsastaja hahmottaa omaa kehoansa ja tiedostaa missä on huono liikkuvuus ja missä kenties yliliikkuvuutta.
Videolla on iso merkitys oman asennon hahmottamiseen. Videoiden ottaminen on helppoa ja vaivatonta. Sitä kannattaa hyödyntää, sillä oman tekemisen näkemisellä on merkitystä.