• Hevosesi ja koirasi parhaaksi.
  • Vastuulliset Suomessa valmistetut tuotteet.
  • Minimitilaus 10 €.
  • Toimitusmaksu 4,90 €.
  • Hevosesi ja koirasi parhaaksi.
  • Vastuulliset Suomessa valmistetut tuotteet.
  • Minimitilaus 10 €.
  • Toimitusmaksu 4,90 €.

Ratsastajan liikkuvuus

– Ratsastaja hyötyy hyvästä liikkuvuudesta, muistuttaa personal trainer Miia Numminen Liikunta-, hyvinvointi- ja hierontapalvelut PTMiia:sta. Mukautuminen hevosen liikkeisiin on helpompaa, kun ratsastajalla on riittävästi liikkuvuutta kehossa. Kun mukautuminen liikkeeseen on helpompaa, ratsastaja pystyy pitämään itsensä rentona. Ratsastajan rentous taas auttaa hevosta liikkumaan isommin ja vapautuneemmin.

Heiluvatko kädet ratsastaessa?

Kun kehon joustoa pystyy hyödyntämään, päästään käyttämään myös kehon tarjoamaa lempeää tukea eli stabilitteetiä. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat heiluvat kädet ratsastaessa. Kun ratsastajan kädet heiluvat, ei vika ole ranteissa. Ratkaisevaa saattaakin olla rintarangan liikkuvuus. Jos emme pääse käyttämään yläselkää jäykän rintarangan vuoksi, emme pääse käyttämään lapatukea, joka vakauttaa ohjatuntuman. Kyllä vain, tasainen ohjastuntuma lähtee siis ratsastajan lapojen välistä.

Ratsastajan oheisliikunta

Ratsastusta tukevaa ohjausta voi saada paljon muualtakin kuin ratsastustunnilta. Liikkuvuusharjoitteet auttavat myös hahmottamaan mistä päin kehoa liike lähtee. Tunnistatko esimerkiksi omat istuinluusi? Omankehon tuntemus tuo myös ratsastukseen ahaa-elämyksiä. Uudet oivallukset nostavat motivaatiota treenaamiseen.

– Hiihtäminen ja sauvojen käyttäminen ovat tosi hyviä lajeja ratsastajille, vinkkaa Miia Numminen.

– Luminen talvi kannattaa hyödyntää ja käydä hiihtämässä, hän jatkaa. Hiihtämisen lempeä liike herättelee rintarangan kiertoa ja lannerangan stabiliteettia eli juuri sitä mitä ratsastaessa tarvitaan. Kannattaa kuitenkin muistaa aluksi rauhallinen tahti ja aloittaa helpolla maastolla.

Videoi ratsastusta

Useimmilla meistä on vähintään pientä toispuoleisuutta. Ratsastajan symmetrisyys vaikuttaa suoraan myös hevosen symmetriaan ja ratsastettavuuteen. Hyvän liikkuvuuden omaava ratsastaja aistii hevosen liikettä herkemmin. Toispuoleisuus vaikuttaa heti istuntaan.

Kinkkistä on se, että keho kompensoi huonoa liikkuvuutta ja toispuoleisuutta muilla keinoilla.

– Keho on niin fiksu ja korjaa itse, sanoo Numminen, ratsastaja ei välttämättä heti itse huomaa tätä. Valmentajan tarkka silmä huomaa toispuoleisuuden ja virheellisen ratsastusasennon.

Myös peili tai ratsastuksen videointi ovat hyödyllisiä työkaluja tarkastella itse tai valmentajan kanssa yhdessä ratsastusasentoa.

– Pyydä kaveria ottamaan video ratsastuksen keskivaiheilla, jolloin ratsastajana et ole enää kaikkein pirteimmilläsi muttet liian väsynytkään, vinkkaa Numminen.

Miten liikkuvuutta voi testata?

Sujuvatko arkiset askareet vaikeuksitta? Auton turvavyön kiinnittäminen, entäpä kengännauhojen solmiminen? Saatko hevoselle satulan selkään? Kuinka satulaan nousu sujuu?

Jos jokin arkinen puuha tuottaa vaikeuksia on hyvä pysähtyä miettimään voisiko liikkuvuuden testaamisella ja kehittämisellä saada arjen rullaamaan sujuvammin ja sitä kautta myös saada enemmän omasta rakkaasta harrastuksestaan.

Hyvinvoiva Ratsastaja -kalenterissa on kolmen kuukauden välein muistutus testata oma liikkuvuus. Kalenterin lopusta löytyy selkeät ohjeet viiteen erityisesti ratsastusta ajatellen tehtäviin liikkuvuustesteihin ja tilaa testituloksille sekä niiden vertailulle.

Miia Numminen kertoo, että tutkimusten mukaan kolmessa kuukaudessa säännöllisellä harjoittelulla saadaan tuloksia.

– Se on tosi yksilöllistä myös, hän muistuttaa.

– Aloita yhdestä tai kahdesta liikkeestä. Kokeile et menetä mitään! Numminen kannustaa.

Ammattilaisen kanssa voi tekemisestä tulla kiinnostavaa ja motivoivaa, jos aloittaminen tuntuu hankalalta.

Sormet lattiaan ekaa kertaa elämässä

Kannustavana esimerkkinä PTMiia kertoo asiakkaastaan, joka ei ollut ikinä saanut sormia lattiaan suorilla jaloilla seisten. Miia tutki ja testaili asiakkaan kanssa ja antoi tehtäväksi pari yksinkertaista liikkuvuusharjoitetta. Parin viikon kuluttua asiakas jo reippaana ilmoitti, että hän saa sormet lattiaan suorin jaloin!

Mikä on sinun tavoitteesi?

Kirjaa se ylös ja lähde tekemään pieniä askeleita sitä kohti!

Apuna voit hyödyntää Hyvinvoiva Ratsastaja -kalenteria.

Asiantuntijana jutussa PTMiia:n Miia Numminen, ratsastava PT ja Koulutettu Hieroja